Urmareste-ne:

 

Tabelul 9.1 listează câţiva dîntre fertilizatorii organici procesaţi sau preparaţi care pot fi combinaţi în amestecul dumneavoastră de sol. Aceştia diferă considerabil unul de celălalt în concentraţii şi raţii de substanţe nutritive şi pot avea în cantităţi reduse, sau chiar deloc unul sau mai multe dîntre nutrienţii majori. Combinaţi-i astfel încât amestecul să aibă câte ceva din fiecare substanţă nutritivă, sau folosiţi-i cu bălegar sau compost, aceştia fiind fertilizatori compleţi (aceasta însemnând ca vor conţine o cantitate adecvată din toţi cei trei nutrienţi majori, N,P şi K).

Atunci când încorporaţi fertilizatori, ţineţi seama de faptul ca cei organici se descompun la rate diferite. Folosiţi combinaţii de genul bălegarului de vacă cu făina de sânge. În acest mod, substanţele nutritive sunt eliberate treptat în timpul vieţii unei plante.

De asemenea, fertilizatorii sunt eficienţi atunci când se complementează reciproc în vederea furnizării unei balanţe echilibrate a celor 3 macronutrienţi (de exemplu, guano de liliac împreună cu cenuşa de lemn furnizează un raport echilibrat al tuturor celor 3 substanţe nutritive majore).

O idee bună este ca atunci când amestecaţi fertilizatorii în substrat să umpleţi vasul cu amestecul de substrat aşa încât să puteţi adăuga ulterior un strat de 5 cm de pământ pur pentru a acoperi amestecul. Acest lucru va împiedica invadarea ghivecelor dumneavoastră de către mucegaiuri şi insecte şi va reduce şansa de „arsură cauzate de fertilizatori” a seminţelor abia germinate. În tabelul 9.2 nu sunt incluşi fertilizatori organici precum nisipul verde şi praful de granit pentru că se descompun mult prea încet pentru a fi utili în cultivarea plantelor de marijuana în ghivece. Materiale organice precum făina din seminţe de bumbac este folositoare doar culturilor care rămân în ghivece mai mult de patru luni.

Tabelul 9.1

Fertilizatori organici preparaţi

Tipul de fertilizator Procentajul în funcţie de greutate a Disponibilitatea pentru plantă
N P K
Guano de liliac 5,0 8,0 0,3 Rapidă
Făină de sânge 13,0 0 0 Rapidă/ Medie
Făină de sânge / de oase 6,0 7,0 0 Medie / Înceată
Bălegar de vaci*

(concentrat)*

0,25 0,15 0,25 Medie
1,5 1,0 1,5 Medie
Găinaţ *

(concentrat) *

1,5 1,0 0,5 Medie/ Rapidă
6,0 4,0 2,5 Rapidă / Medie
Făină de seminţe de bumbac 6,0 2,0 1,0 Înceată / Medie
Făină de peşte 8,0 0 0 Înceată / Medie
Fosfat din roci 0 34,0 0 Graduală / Stabilă
Cenuşă de lemn (fină) 0 1,5 3 la 7,0 Rapidă/ Medie
Vermicomposturi 3,5 1,0 1,0 Rapidă

*Îngrăşămintele naturale se găsesc în diferite concentraţii, depinzând de sursele lor şi de volumul de apă pe care îl conţin. Valorile prezentate reflectă concentraţii aproximative, concentraţiile scăzute înseamnă un conţinut ridicat în apă şi viceversa. Majoritatea îngrăşămintelor comerciale vor avea concentraţii mai apropiate de valorile mai ridicate.

Tabelul 9.2 prezintă exemple de amestecuri combinate de sol după ce s-a decis dacă solul dumneavoastră este nisipos sau cu fibre şi dacă apa este acidă sau alcalină. Cel mai probabil textura şi pH-ul solului dumneavoastră se va încadra între valorile extreme şi va trebui să discerneţi personal care este combinaţia cea mai potrivită.

Tabelul 9.2

Exemple de amestecuri de sol*

Sol nisipos Sol cu fibre Apă acidă Apă alcalină
5 pământ 5 pământ 3 pământ de suprafaţă 3 pământ de suprafaţă
3 vermiculit 5 perlit 1 nisip 2 perlit
2 humus 1 humus 2 vermiculit 2 turbă
1 balegă de vacă 1 vermicompost 1 vermicompost 1 humus
½ guano de liliac 1 balegă de vacă ½ cenuşă de lemn ½ guano de liliac

*Valorile sunt în volume sau părţi. Folosiţi orice vas pentru măsurarea volumelor sau unităţilor recomandate.

Humusul, vermicompostul, bălegarul şi compostul reprezintă surse de încredere pentru cele 3 substanţe nutritive majore, nu încorporaţi cantităţi prea mari din acestea în amestecul dumneavoastră de substrat, pentru că au tendinţa de a reţine apa şi de a acidifica solul în decursul timpului.

Lasă un răspuns

Parteneri

Acest site este 100% natural, organic si complet eco-prietenos
Folosim cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe
© 2008 - 2015 Magazin seminte cannabis feminizate | Ghid complet de crestere a marijuanei · Aboneaza-te:PosturiComentarii · Termeni si conditii de utilizare · Livrarea
Stiai ca poti cumpara seminte cannabis feminizate cu plata prin ramburs? Vezi oferta ›